Wie ben ik

Wie is Els van Tol?

“Als voetreflextherapeute is het mijn passie om mensen zich weer thuis te laten voelen in hun lichaam. Ervaar bij mij de rust en de ruimte om jezelf te zijn. Je kunt in mijn praktijk terecht voor allerlei klachten, zowel fysiek als mentaal.

Achtergrond

Els van TolBegin tachtiger jaren rondde ik de HBO-V opleiding af en werkte ik achtereenvolgens als allround wijkverpleegkundige, verpleegkundige in een zorgcentrum en als wijkverpleegkundige jeugdgezondheidszorg. Eind jaren negentig kwam ik in een heftige periode. Mijn lichaam gaf aan, dat ik met mijn seksueel misbruik verleden aan de slag moest en daardoor kwam ik in een soort burn-out terecht. Ik kon mijn beroep niet meer uitoefenen en werd afgekeurd.
Ik moest op zoek naar een nieuwe balans, naar lichaamsbewustzijn, naar wat vindik fijn. Daarvoor heb ik o.a. psychotherapie, holistische massage, chineng qigong gedaan. Steeds meer kwam ik in mijn kracht te staan en heb ik mij laten omscholen tot pedicure. Vanwege mijn belangstelling voor Natuurlijke Gezondheidszorg ben ik de opleiding voor voetreflextherapie gaan doen en in 2008 afgestudeerd.

Ik heb ontdekt, dat ik door het seksueel misbruik een enorme kracht heb gekregen. Ik heb overlevingskracht om kunnen zetten inlevenskracht. En die levenskracht heb ik nu ingezet om voetreflextherapeute te worden en ook om anderen, die een seksueel misbruik verleden hebben, te laten zien, dat er heling mogelijk is.

Technieken

Al jarenlang ben ik geïnteresseerd in natuurgeneeswijzen. In de jaren negentig begon dat met met de cursus Reiki I. Vanuit mijn beroep als pedicure was het een logische stap om mij te verdiepen in voetreflexologie. In januari 2008 rondde ik succesvol de erkende opleiding tot voetreflextherapeute af volgens de methode Manda Bergsma. Deze methode werkt volgens de Westerse drukpuntmassage. In 2009 volgde ik via het opleidingsinstituut Total Health een jaar de VoetreflexPlus-opleiding, die uitgaat van Chinese massagetechnieken. Deze techniek gaat uit van ontspannende strijkingen, zowel op de voet als op het onderbeen. Tevens massages van reflexzones en acupunctuurpunten op voeten en onderbenen. Afhankelijk van de klacht bekijk ik welke techniek het beste is voor de cliënt. Mijn uitgangspunt is mensen helpen vanuit een holistisch mensbeeld, een balans vinden op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.
De afgelopen 5 jaar heb ik mijn Voetreflextherapie-praktijk uitgebreid met een aantal andere behandelvormen, die allemaal uitgaan van het zelfgenezend vermogen van de mens. Kijk onder de button Behandelvormen voor uitleg daarover.

Samenwerking STNV

Sinds 2013 ben ik lid van de groep Samenwerkende Therapeuten Noord-West Veluwe (www.stnv.nl). Deze groep werkt samen om ons niveau te verhogen en de bekendheid van complementaire zorg te vergroten.