Labyrint

0

Altijd al eens iets willen weten over labyrinten, de geschiedenis, de mogelijkheden en de betekenis ervan?

Lees hieronder een kleine uitleg over het labyrint:

Het labyrint komt in vrijwel alle culturen voor. De oudste bekende afbeeldingen van labyrinten zijn zo’n 6000 jaar oud. 

In tegenstelling tot een doolhof met kruisingen en doodlopende wegen, vormt het labyrint  één pad dat zich naar een centraal doel kronkelt.
Als je je laat leiden door het pad kom je vanzelf in het midden terecht. Al slingerend kom je meerdere malen om het centrum heen, je ziet het steeds liggen en je weet dat je er uiteindelijk zal komen, maar soms ook denk je er bijna te zijn en opeens ben je er weer ver van verwijderd. Het wordt dan ook vaak gezien als symbool voor je levensweg.
Het lopen van een geleid pad, waarbij je niet naar de weg hoeft te zoeken, maakt dat je kunt ontspannen, je kunt concentreren en mediteren.

Een labyrint kun je op vele wijzen lopen: alleen of met een groep, feestelijk, gedenkend, als ritueel, om jezelf ‘uit de knoop te lopen’.

Het klassieke labyrint bestaat uit zeven omgangen en is voor zover bekend de oudste vorm van het labyrint. Het pad begint bij de ingang en het lijkt alsof het je meteen naar het centrum van het labyrint leidt. Niets is minder waar, want als je het pad volgt, raak je steeds weer opnieuw verwijderd van het centrum. Na zeven wendingen kom je pas aan in het centrum. Het centrum lijkt het doel, maar daarna gaat de reis verder en kun je pas weer na zeven wendingen naar buiten gaan. Door al die wendingen heeft het pad mogelijk een vervreemdend effect, er treedt vaak een gevoel van desoriëntatie op en er is een verlies van tijdsbesef.

Door de onverwachte wendingen op je pad, is het labyrint een afspiegeling van het echte leven. Het lopen van een labyrint maakt je ervan bewust, dat er altijd onverwachte wendingen zijn in jouw bestaan. Het lopen van een labyrint geeft inzicht in wat past en niet meer past in je leven, je wordt je bewust van patronen in je leven.

Maar de zekerheid, dat het pad je uiteindelijk naar de uitgang leidt, leert je te vertrouwen op jezelf.

  

Wil je wel eens een labyrint lopen? De afgelopen maanden heb ik een labyrint aangelegd in Harderwijk op het project De Rietmeen. Tijdens de openingstijden, die je kunt vinden op de website van dit project, kun je daar kosteloos terecht. Voor koffie of thee wordt een kleine bijdrage gevraagd. http://rietmeen.nl/

In mijn tuin heb ik een klein labyrint aangelegd in de vorm van een hart en ook dat is te bezoeken of te combineren met een behandeling.

Heb je vragen of wil je onder begeleiding lopen, informeer dan bij mij via mijn contactgegevens.

En kijk ook eens op http://www.labyrintwerk.nl/