FIT in de lente

0

Er komt weer meer licht, het wordt lente! De merels zingen hun lied bij het opkomen van de zon. Als de merels ook s’ avonds gaan fluiten weet je, dat de lente eraan komt. De lente hoort bij het HOUT element, de fase waarin alles tot groei komt. Het is een tijd van groeien, geboorte en nieuwe ideeën.

Bij het HOUT element horen de LEVER en de GALBLAAS meridiaan. Ons lichaam is in de wintermaanden minder actief geweest en gaat zich nu klaarmaken voor meer activiteit.

Vooral in de winter worden afvalstoffen (bv. door overvloedig eten, te veel suikers, medicijngebruik, stress)  in het lichaamsvet vastgehouden. In de lente ruimt het lichaam overtollige resten, afvalstoffen op. Daarom kan het lichaam in de lente wel eens vermoeid aanvoelen of kun je last hebben van hoofdpijn in het begin van de lente.

Klachten die bij disbalans in het houtelement kunnen voorkomen, zijn: pijn in heupen, onderrug en bekkenstreek, ischias en spit, eenzijdige hoofdpijn en migraine, hooikoorts.

 

Werken aan de conditie en schoonmaak van je lichaam kan helpen je weer fit en fris te voelen.

De volgende oefening geeft rust door een diepere ademhaling en activeert zowel de lever- als de galblaas meridiaan:

1.Ga staan met de voeten op schouderbreedte

2.Strengel de vingers ineen en strek de armen naar boven

3.De handpalmen wijzen naar het plafond. Dit is de klok om 12 uur

4.Strek op een uitademing naar de 12

5.Ontspan iets op een inademing. De armen blijven gestrekt en schuiven een stukje door naar de 1

6.Ontspan weer iets op een inademing en strek op de volgende uitademing naar de 2

7.Ga zo alle cijfers van de klok denkbeeldig langs

8. Als je weer bij 12 bent, breng je na de strekking de handen terug naast je romp.

9. Doe de oefening meerder keren achter elkaar, zolang die goed voelt voor jou.

 

Een tip om te ontslakken is het gebruik van Berkenextract (niet te verwarren met Berkenelixer) van het merk Weleda. Het is een verfrissende drank van berkenblad en vers citroensap. Het ondersteunt de nierfunctie bij de natuurlijke afvoer van vloeistoffen en verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam. Het is geschikt voor een ontslakkingskuur in het voor-en najaar en bij voorjaarsmoeheid. Neem s’ochtends en s’avonds een glas water met een eetlepel berkenextract.