Do-In

Do-In is een woord, dat uit het Japans komt en zoiets betekent als ‘stroming van energie’. Deze oefeningen zijn gebaseerd op strekkingen van de meridianen (energiebanen), oefeningen voor de buik, ademoefeningen en zelfmassage. Met deze oefeningen wek je energie op en breng je balans aan tussen yin en yang. Dit is waar de traditionele oosterse geneeswijzen op zijn gebaseerd.

Deze oefeningen kunnen ervoor zorgen, dat de energie goed doorstroomt, dat je gezond blijft/wordt, dat je je kalm en comfortabel voelt en ze dragen bij aan lichaamsbewustzijn. Ze kunnen ook als voorbereiding dienen voor meditatie. Het is een manier voor meer gezondheid en energie voor iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring, flexibiliteit.

Je hebt weinig ruimte nodig, je kunt het buiten doen, sommige oefeningen kun je heel goed doen als pauzemoment achter de computer of tablet. Het zijn minder ingewikkelde houdingen dan yoga. Het leuke is wel, dat de oefeningen overeenkomsten hebben, want ook bij yoga doe je (meestal onbewust) meridiaanstrekkingen. De Do-In oefeningen zijn veelal veel eenvoudiger en volgen vaak heel bewust de loop van de meridianen. 

De oefeningen stimuleren het zelfgenezend vermogen; gewrichten en spieren krijgen na verloop van tijd meer ruimte en ontspanning.
Reacties van mensen, die deze oefeningen al langere tijd doen zijn bv. verbeterde energie, verdwijnen van blaasklachten, minder pijn in de rug en schouders,afname menstruatieklachten.

Als je bij mij komt voor Voetreflextherapie, dan geef ik vaak ook Do-In oefeningen mee om thuis te doen. Deze oefeningen versterken de werking van voetreflex.
Wil je je meer verdiepen, dan is het boek van Lilian Kluivers een aanrader: ‘Do-In, Tao-yoga voor gezondheid en energie’.
Je kunt via mij een boekje kopen met 80 Do-In oefeningen. Onder het kopje Nieuws plaats ik regelmatig een oefening.
Wil je kennis maken met deze oefeningen, informeer bij mij naar de mogelijkheden.